Mediatilaisuus ja avoin keskustelutilaisuus Turun yliopistokampuksen uudesta monikäyttäjärakennuksesta

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, Åbo Akademi ja Turun yliopisto allekirjoittivat uuden monikäyttäjärakennuksen vuokrasopimukset torstaina 24.5.2018 järjestetyssä mediatilaisuudessa Åbo Akademin Gadolinia-rakennuksen auditoriossa Turussa. Sopimuksen allekirjoittivat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Mauno Sievänen, Åbo Akademilta allekirjoittajina toimivat rehtori Mikko Hupa ja hallintojohtaja Ulla Achrén. Turun yliopistolta allekirjoittajina toimivat rehtori Kalervo Väänänen sekä palvelujohtaja Päivi Mikkola. Sopimusten allekirjoittamisen jälkeen kuultiin puheenvuorot yliopistojen rehtoreilta sekä toimitusjohtaja Sieväseltä.

Yliopistojen rehtorit Hupa ja Väänänen korostivat puheissaan oivallista toiminnallista yhteistyötä ja uuden luomista sekä muun muassa englanninkielisten maisteriohjelmien suunnittelun käynnistymistä. Mauno Sievänen korosti puheessaan kestävän kehityksen tärkeyttä ja kertoi muun muassa kaavoitusasioiden sujuneen Turun kaupungin kanssa erittäin esimerkillisesti ja korosti myös hyvää yhteistyötä kaikkien osapuolien kanssa tämän projektin aikana.

Mediatilaisuus jatkui kaikille suunnatulla avoimella keskustelutilaisuudella, jossa käytiin yhteisesti läpi tulevan rakennuksen suunnitelmat, rakentamisen aikataulut sekä sen vaikutukset alueen toimintaan. Lisäksi tilaisuudessa julkistettiin kilpailu uuden rakennuksen nimeämistä varten.

Keskustelutilaisuudessa kuultiin lyhyet puheenvuorot allekirjoittajaosapuolilta sekä arkkitehdilta, minkä jälkeen yleisö sai esittää kysymyksiä hankkeeseen liittyen. Keskustelua käytiin muun muassa rakennukseen vuokrattavista tiloista, luentosalitiloista ja kapasiteeteista. Kysymys heräsi myös rakennuksen pintamateriaalista. Rakennuksen pääsuunnittelija, SAFA arkkitehti Piia Viitanen totesi, että lopullinen puulajikkeen valinta on vielä työn alla, mutta pintamateriaaliksi valitaan joka tapauksessa kotimaista puuta.

Uusi monikäyttäjärakennus rakennetaan Turun yliopistokampukselle vanhan Juslenian paikalle Henrikinkadulle. Rakennuksen koko on 23 000 bruttoneliömetriä ja sen pääkäyttäjinä ovat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta sekä Turun yliopiston kemian laitos. Uuden rakennuksen arvioitu valmistumisajankohta on keväällä 2021.

Kuva: Turun yliopisto / Hanna Oksanen