Yhteisöllisesti ja viihtyisästi Ruusupuistossa

Jyväskylän yliopiston opettajat ja opiskelijat ovat ottaneet Ruusupuiston omakseen. Rakennus on suunniteltu modernin työn vaatimuksien mukaisesti, ja väki on siirtynyt tutkijankammioistaan avotiloihin. Suunnittelussa huomioitiin erilaisten käyttäjien toiveet.

Jyväskylän yliopiston Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, Koulutuksen tutkimuslaitos ja Avoimen yliopiston lähes 300-päinen henkilökunta pääsi muuttamaan uusiin, nykyaikaisiin tiloihin syksyllä 2015.

Ruusupuistossa suurin muutos entiseen on tilan ja tekemisen avoimuus.

– Meitä on nyt aiempaa isompi joukko entistä yhteisöllisemmissä tiloissa. Ennen kaikki istuivat omissa työhuoneissaan, nyt valtaosa tekee töitä monitoimitilassa, sanoo hallintopäällikkö Paula Hassinen kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.

Kaikki saman katon alle

Oma talo oli elänyt puheissa ja toiveissa jo pitkään. Aiemmat tilat olivat jääneet nuppiluvun kasvaessa auttamattoman pieniksi ja väki oli hajallaan monissa eri rakennuksessa. Yhteisöllisyys kärsi. Toiveissa oli saada koko henkilöstö neljän seinän sisälle. Myös sisäilmaongelmien kanssa kamppailtiin.

Suunnittelun lähtökohtana oli moderni monitilaratkaisu, jossa on erilaisia vyöhykkeitä erilaisiin työvaiheisiin.

– Monia tämä ajatus vierastutti alkuun, sillä oma rauha, oma huone ja omat kirjat ovat tutkijoille tärkeitä. Asiaa työstettiin workshopeissa, ja näkemykset muokkaantuivat pikku hiljaa.

Paula Hassisen mukaan talon käyttäjät pääsivät hyvin vaikuttamaan siihen, millaista tilaa itse kukin omassa työssään tarvitsee. Erilaisten tehtävien ja tekijöiden näkökulmat otettiin suunnittelussa huomioon.

– Meillä oli paljon erilaisia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia saada oma ääni kuuluviin.

Eroon organisaatiorajoista

Lopputuloksena saatiin tilat, joissa on hieman vähemmän avointa tilaa kuin mitä alun perin kaavailtiin. Henkilöstö on nyt jaettu jokaisessa kolmessa kerroksessa neljään ”noppaan”, joissa kussakin työskentelee 25 henkilöä. Samoja asioita tutkivat ja opettavat istuvat samoissa tiloissa organisaatiosta riippumatta.

Hassinen kuvaa käyttäjien fiiliksiä positiivisiksi.

– Täällä on hyvä työskennellä ja viihtyä. Valo ja avaruus ilahduttaa ja tekee hyvää. Enää ei ole myöskään ilmennyt reagointia sisäilmalle.

Aulan portaikko ilahduttaa Hassista erityisesti. Se on hieno tapaamispaikka sekä opettajille että opiskelijoille.