SYK:n uusi toimitusjohtaja Sanna Sianoja päätti jo pienenä hakeutua rakennusalalle

Sanna Sianoja ihastui rakentamiseen jo pikkutyttönä. Kiinteistöliiketoiminnan  uralle hän päätti suuntautua lamavuosina.

Sanna Sianojan tie Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtajaksi on alun jälkeen kulkenut hyvinkin johdonmukaista reittiä. Myös sattumilla on ollut osansa pelissä.

Maalaistalossa Tyrväällä, Satakunnassa kasvanut tyttö kiinnostui jo pienestä pitäen rakentamisesta.

– Lempituoksuni on tuoreen betonin tuoksu. Maalla aina rakennetaan jotain, ja olin jo kymmenvuotiaana mukana raudoittamssa betonisokkeleita. Se oli hauskaa. Betonin tuoksusta tulee minulle fiilis, että nyt tehdään jotain uutta.

Yhä edelleen Sianoja vierailee mielellään työmailla aina kuin mahdollista.

Alun perin hänestä pitikin tulla rakentamisen käytännön ammattilainen. Lukion jälkeen alkoivat opinnot teknillisessä oppilaitoksessa. Rakennusinsinöörin paperit yhdyskuntatekniikasta olivat jo melkein kädessä, kun Suomen talous sukelsi historiallisen vaikeaan lamaan, rakennusala mukana.

– Kesällä 1992 ei ollut kesätöitä tarjolla, joten päätin hakea Otaniemeen.

Samanaikaisesti kypsyi ajatus laajentaa perspektiiviä ja suuntautua kiinteistöjohtamiseen.

– Olen usein miettinyt, mitä minusta olisi tullut, jos lamaa ei olisi ollut, Sianoja sanoo.

Optimaalisia paikkoja

Diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen Sanna Sianoja on tarkastellut kiinteistöalaa monelta eri kantilta. Hän on tutustunut niin kiinteistöliiketoimintaan ja kiinteistöjohtamiseen kuin kiinteistöjen omistamiseen ja manageerauspalveluihinkin.

– Rakastan rakennus- ja kiinteistöalaa. Kiinteistöillä ei kuitenkaan sinänsä ole mitään itseisarvoa, vaan niiden pitää olla jonkun näkökulmasta optimaalinen paikka toimia ja tehdä liiketoimintaa.

SYK:n palvelukseen Sianoja siirtyi Fennia Varainhoito Oy:stä, jonne hän meni selvittämään Baltiaan suuntautuvan kiinteistösijoitusrahaston perustamista.

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:ssa Sanna Sianoja vastasi suvun omaisuudesta ja pääsi miettimään, millainen kiinteistösijoittaja yhtiö haluaa olla. Pohdinnan lopputuloksena vanha kiinteistökanta pantiin myyntiin, ja alkoi uuden salkun rakentaminen.

Aberdeen Asset Management Finland Oy:ssä Sianoja oppi, miten isot kiinteistösijoittajat katsovat Suomeen maailmalta käsin. Suomi näyttäytyy ulkomaalaiselle usein vakaana ja ennustettavana kansantaloutena.

– Esimerkiksi Helsingissä hyvällä paikalla sijaitseva kiinteistö tarjoaa kilpailukykyisen tuoton verrattaessa muihin samankokoisiin kaupunkeihin. Usean miljardin kiinteistösalkku antaa kansainvälisille toimijoille laajempaa perspektiiviä eli täällä paikallisesti ns. isokin asia voi laajassa kuvassa ollakin mittakaavaltaan aivan toisessa ääripäässä.

Valttikortteinaan Sianoja pitää kokonaisuuksien hahmottamista ja kykyä visioida tulevaisuutta. Kun ymmärtää riittävästi kaikesta, pystyy miettimään kokonaisuutta ja tuomaan uutta näkökulmaa.

– Tulen vähän erilaisesta maailmasta. Teen varmasti paljon turhiakin kysymyksiä, mutta ne voivat poikia hyödyllistä keskustelua siitä, miksi jotain asioita tehdään.

Laaja-alaisuus houkutteli

Yliopistokiinteistöjen ja kampusten maailmaan Sanna Sianojan houkutteli SYK:n toiminnan laaja-alaisuus. SYK:lla on yli miljardin kiinteistöomaisuus 12 paikkakunnalla ja 16 kampuksella ympäri Suomea. Se on merkittävä varallisuuskokonaisuus.

– Kampukset sijaitsevat keskeisillä paikoilla ja ne ovat osa kaupunkia. Ne ovat eläviä kokonaisuuksia, joissa on myös liiketoimintaa ja joihin liittyy kehittämistä, Sianoja sanoo.

– Meidän perustehtävämme on tarjota optimaalisia ja kustannustehokkaita ratkaisuja yliopistoille, jotta yliopistot voivat keskittyä täysillä omaan ydinosaamiseensa eli laadukkaaseen opetukseen ja tutkimukseen. Haluamme olla yliopistojen pitkäjänteisiä kumppaneita.

Työpaikka Tampereella houkutteli myös henkilökohtaisista syistä.

Viimeiset 12 vuotta Sanna Sianoja on asunut miehensä työn takia Sastamalassa ja käynyt töissä Helsingissä. Uusi pesti mahdollistaa täysin uudenlaisen arjen kotona perheen kanssa.

Aktiivinen puuhanainen

Sanna Sianoja kuvaa itseään aktiiviseksi, monessa mukana olevaksi ihmiseksi.

– Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja minulla on laaja verkosto kiinteistöalalla ympäri Suomea.

Aktiivisuus ulottuu myös vapaa-ajalle. Sianoja on muun muassa päätynyt vapaaehtoiseksi poikansa koulun vanhempainyhdistykseen. Jos ei osallistu, ei voi arvostella muiden tekemistä!

Liikunnan lisäksi tuorein sykkiläinen lataa akkujaan muun muassa nauttimalla teatterista ja musiikista.

– On hienoa, kun joku tekee jotain tosi hyvin ja pääsen itse hetkeksi eläytymään johonkin ihan muuhun.

Sanna Sianoja, kuva: Jonathan Melartin

Teksti: Marjo Kanerva


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n vastuullisuuspolitiikka- ja raportti julkaistu

Tiedote: Öljyvahinko Oulangan tutkimusasemalla ei ole aiheuttanut ympäristövahinkoja

Turun Aurum-rakennus sai harvinaisen tunnustuksen ympäristömyönteisyydestään

Organisaatiotarkennus

© 2022 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy