Taide näyttää esimerkkiä ja tuo työpaikalle iloa

Monitilatoimiston viihtyisyyttä voidaan parantaa ja toimiston etikettiä tehdä näkyväksi taiteen keinoin. SYK:n toimiston seinillä seikkaileva Ilmari-hahmo tuo työpaikalle myös annoksen leikillisyyttä.

Loisteputken valo osuu autioihin seiniin ja saa neukkarin näyttämään kelmeältä. Fläppitaulu ja kopiokone maastoutuvat harmauteen, ja ainoat väriläiskät ovat siellä täällä irvistelevät Post-it-lappuset.

Hengetöntä ja persoonatonta. Virittäytyminen innostuneeseen työmoodiin on haastavaa, jos ympäröivä tila ei anna virikkeitä.

Viihtyisyys on motivaation ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää, ja siksi työ- tai oppimisympäristöä suunnitellessa kannattaa käytännön toimivuuden lisäksi kiinnittää huomiota myös visuaaliseen ilmeeseen.

Yhteisölle räätälöity visuaalinen kokonaisuus – esimerkiksi taiteen keinoin yhdessä ideoitu viesti – vahvistaa parhaimmillaan yhteisön, esimerkiksi yrityksen henkilöstön, yhteenkuuluvuutta ja inspiroi haastavanakin työpäivänä.

Värit näyttävät suuntaa

Viihtyisyys ei merkitse ainoastaan kauniita tauluja tai tyylikkäitä design-huonekaluja, vaan esteettisiin valintoihin liittyy usein myös arvolatauksia.

Visuaaliset valinnat viestivät organisaation strategiasta ja ajatusmaailmasta. Omia tavoitteita voi olla joskus vaikea hahmottaa, mutta omalle työyhteisölle tärkeät päämäärät saattavat yllättäen kirkastua visuaalisia valintoja tehdessä. Toimistoon astuminen voikin olla kokemuksena kuin ensivaikutelma ihmisestä: lämmin, tehokas, vastuullinen, luontorakas tai vaikkapa luova hullu.

Esteettisyys voi toimia myös sanattomana suunnannäyttäjänä ja toimistoetiketin oppaana.

Jos tilaan on valittu rauhoittavia sinisävyjä luomaan kiireettömyyden tuntua, voi keskittymiseen tarkoitettu tila ohjata rauhalliseen työtahtiin kuin itsestään. Kirkas keltainen taas virittää katsojan energiseen mielentilaan ja rohkaisee toimimaan työtilassa entistä vapautuneemmin.

Huomio yksilöllisiin tapoihin tehdä töitä

Entä kuinka suunnitella viihtyisä toimistokonsepti, joka motivoi kaikkia, mutta ottaa samalla huomioon yksilöt ja heidän erilaiset tapansa työskennellä? Ja miten varmistetaan, että tiloja käytetään suunnitelmien mukaisesti? Miten jokainen tilojen käyttäjä voi kokea, että tilat tukevat juuri hänen tehtäviään?

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:llä oli vastassaan tämä haaste, kun yhtiölle alettiin suunnitella uusia toimitiloja Tampereen Hervannan kampukselle. Toimistoetiketit haluttiin tuoda osaksi arkea – yhtiön kulttuurille tyypillisin keinoin positiivisesti ja sallivasti, toimintalähtöisyys edellä.

Ratkaisuksi nousi yhteiskehittäminen. Suunnittelijat työstivät työympäristön toiminnallisuutta ja käyttötapoja yhdessä tilojen käyttäjien kanssa. Työpajojen, käyttäjäkyselyiden ja -haastattelujen sekä tutustumiskierrosten avulla varmistettiin, että käyttäjät ottavat uudet tilat omikseen.

Taide toimistoetikettien ilmentäjänä

Siemen uusien tilojen ilmeelle kylvettiin jo nuoren yhtiön ensimmäisenä toimintavuonna 2010, jolloin SYK toteutti taidekilpailun Lapin yliopiston taiteiden opiskelijoille. Yhtiö valitsi toteutettavaksi Satumaa-kilpailutyöni, josta teetettiin silloisen toimitilan seinälle taidetapetteja. Teosteni inspiraationa toimi suomalainen musiikki.

Kilpailutyön musiikkimaailmassa seikkaileva, salkku kädessä viipottava hahmo nousikin pian porukan henkeä kuvastavaksi symboliksi. Kun SYK:ssa alettiin suunnitella uutta monitilatoimistoa keväällä 2017, ”henkinen pala” Satumaa-teosta haluttiin ottaa mukaan edistämään asettumista uuteen työympäristöön.

Taitelijana minua lämmitti se, ettei salkkusankaria oltu unohdettu, vaan sittemmin Ilmariksi nimetty hahmo sai muuton yhteydessä uuden elämän. Uudistuvan SYK:n mukana myös Ilmarin tyyli päivitettiin vastaamaan nykypäivää, ja mustat vaatteet saivat väistyä rennomman tyylin tieltä. Salkku vaihtui mobiililaitteeseen – olihan yhtiö enenevässä määrin siirtynyt paperittomaksi toimistoksi, jossa hyödynnetään digitaalisuutta ja monenlaisia pilvipalveluja.

Siinä missä salkkusankari alun perin seikkaili suomalaisen musiikin maisemissa, kansainväliseen tulevaisuuteen tähtäävän SYK:n työntekijät saavat nykyisin inspiraationsa letkeämmistä rytmeistä. Palavereja pidetään muun muassa Reggaessa, Salsassa ja Letkiksessä, ja etäkokoukseen vetäydytään vaikka Rockiin tai Jiveen.

Ilmarilla on aktiivinen tehtävä osana työyhteisöä. Hän toimii lempeänä oppaana vierailijoille ja näyttää esimerkkiä omalle väelle. Ilmari tuo toimiston arkeen leikillisyyttä ja iloa. Ilmari myös tukee monimuotoisuutta ja etsii vaihtoehtoja ratkaisukeskeisesti. Ilmarin rinnalle on noussut myös Irmeli-hahmo, koska kaksin työskennellenhän on aina mukavampi kuin yksin.

Kahvin tuoksu -taide ja Meet Greet Clean -taide

Ilmarin ja Irmelin opastamana tavataan toimiston julkisella alueella vierailijoita ja pidetään neukkarit yhteistuumin siisteinä, jolloin niissä on mukava kokoustaa. Tällä alueella työskennellään yhdessä ja äänekkäästi, innovoidaan ja kokeillaan asioita. Kahvi-Ilmarin siivittämänä vierailijatkin löytävät perille. 

Onko teidän toimistollanne jo oma Ilmari?

SYK vierasbloggaaja: Esa-Pekka Niemi

Freelance-kuvittaja Esa-Pekka Niemi on suunnitellut Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n uudet seiniä koristavat taideteokset. Tavallisesti lehtikuvituksien parissa työskentelevä Esa-Pekka kokikin vapauttavana siirtyä ahtaalta paperilta kokonaisien seinien kuvittamiseen. Taitelija yhdistelee teoksissaan mielellään rouheaa kädenjälkeä, modernia digigrafiikkaa ja vinhoja värejä.

Vapaa-ajalla Esa-Pekka käy läpi pahaa kriisiä: uutta Game of Thrones -kautta joutuu odottamaan yli vuoden! Lempisarjaansa odotellessa Esa-Pekka kuluttaa aikaa esimerkiksi musiikin, lautapelien ja lenkkeilyn parissa.

Kuvat:

Focus Modus Locus -taide

Keskittyneen mielen tila on toimiston puolihiljainen työskentelyvyöhyke, jossa kunnioitetaan työkaverin työskentelyä, pidetään äänitaso maltillisena ja annetaan työrauha.

Silence (FlighModeZone) -taide

Tässä täysin hiljaisen työskentelyn huoneessa vallitsee hiljaisuus, myös puhelin pidetään äänettömällä.

Body Mind Good Coffee -taide

Taukotilassa sykkiläiset palautuvat kiireisen päivän aikana. Kahvikupposen äärellä jaetaan tietoa ja vahvistetaan me-henkeä. 


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

UNIVERSITY PROPERTIES OF FINLAND LTD NOTICE OF REDEMPTION

SYK toteuttaa kiinteistösalkkuunsa liittyvän järjestelyn Turussa

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy on sopinut rahoituksen uudelleenjärjestelystä – ratkaisu kokonaisuudessaan vihreää rahoitusta

Kontinkankaan kampukselle Ouluun perustettiin merenrantaniitty

© 2022 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy