Tampereen yliopiston normaalikoulun kouluniitty kukoistaa

Kävimme SYK:n viestintäporukalla seuraamassa mielenkiintoista oppituntia, Tampereen yliopiston normaalikoulun 6A -luokka piti ympäristöopin tuntia ulkona. Luokan oppilaat kylvivät kasvien siemeniä ja istuttivat taimia paahteiselle ketoalueelle, koulun omalle niitylle. Eikä minkä tahansa kasvien alkuja, vaan harvinaisten harjukasvien, kuten idänkeulankärkien, masmaloiden sekä metsäapiloiden. Paahteinen niitty muodostaa elinympäristön harvinaiselle mäkihiilikoille, jota on tavattu alueella.

Sama luokka oli perustamassa noin vuosi sitten lokakuussa tätä paahteista kouluniittyä ja nyt oli ilo nähdä kuinka lapset nauttivat työn tuloksista sekä projektin jatkumisesta. Villi vyöhyke ry:n Jere Nieminen oli nuoria opastamassa, kuten viime vuonnakin ja tulostahan alkoi syntyä heti kun lapset pääsivät taimiin ja kasvien siemeniin käsiksi.

6 A -luokan Aaro, Vili, Juuso, Veeti, Elias ja Noel olivat istuttaneet vuosi sitten oman pienen puutarhansa alueen keskivaiheille. Nyt he juoksivat innokkaina katsomaan kuinka kasvit voivat, ja hyvinhän ne olivat kasvaneet. Pojat ryhtyivät heti täydentämään aluetta ja ehtivät kommentoimaan projektia työn lomasta. ”Ihan kiva projekti on ollut, mukavaa kun päästään tekemään itse. Nopeasti on kasvit kasvaneet, ollaan seurattu niiden kasvua vuoden aikana ja jotain ollaan opittu tässä”.  Pojat vaihtoivat työkaluja ja suunnittelivat työn etenemistä innokkaasti ja hyvässä hengessä.

Koulun sivuseinää kiertävä niitty on merkitty myös asemakaavaan, joten nuoret tekivät tässä tärkeää työtä oman ympäristönsä hyväksi. Luokan opettajan Tiina Ojalan näkemyksen mukaan ”on hienoa, että lapset pääsevät istuttamaan omaan ympäristöönsä, eikä vain esimerkiksi purkkeihin sisällä. Samalle he saavat kokea mikä hyöty toiminnasta on ja oppivat myös vielä enemmän arvostamaan omaa lähiympäristöään.”

Tässä biodiversiteettiympäristössä toteutuu myös ekologinen kompensaatio, sillä samalla kun rakennetaan toisaalle uutta tilaa, kompensoidaan sille menetetty luontoympäristö istuttamalla tähän lähelle uutta. Jere Niemisen mukaan ”kohteessa on muutettu alkuperäistä suunnitelmaa ja nurmikon sijaan on tehty hiekka-alue mikä mahdollistaa alueen muuttamisen paahteiseksi kedoksi, näin saadaan biodiversiteettiä lisättyä ja monia jo luonnossa harvinaisia kasveja kasvamaan myös kaupunkiympäristössä. Normaalikoulun

kedolla kompensoidaan mäkihiilikoin elinympäristön menetyksiä samalla asemakaava-alueella.”

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy tekee projektia yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa ja on valinnut projektin toteuttajaksi sekä suunnittelijaksi Villi vyöhyke ry:n, jolla on paljon kokemusta biodiversiteetin lisäämisestä sekä luontoalueiden elinvoimaisuudesta.

Jere Nieminen opastaa ja kertoo tietoa niitystä.

 

Tampereen yliopiston normaalikoulun kouluniityn istutukset käynnissä.

Teksti: Anita Rinne

Kuvat: Mira Lindholm


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

Tiedote: Öljyvahinko Oulangan tutkimusasemalla ei ole aiheuttanut ympäristövahinkoja

Turun Aurum-rakennus sai harvinaisen tunnustuksen ympäristömyönteisyydestään

Organisaatiotarkennus

Toiminnan merkitys syntyy tyytyväisistä asiakkaista

© 2022 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy