Campusen i Jyväskylä ligger nära stadens centrum. Det finns tre campus inom bara några kilometers radie: Seminaarinmäki, Mattilanniemi och Ylistönrinne.

Seminaarimäki campuset är känt för Alvar Aallos arkitektur. Seminaarinmäki är ett bra exempel på hur äldre byggnadsbestånd kan utökas med modernt kompletteringsbyggande.  Seminaarimäki hör till de av Museiverket klassificerade byggda kulturmiljöerna av riksintresse. De äldsta byggnaderna på campuset är från 1880-talet.

Byggnaderna i Mattilanniemi företräder 1980-tal och byggnaderna i Ylistönrinne tidigt 1990-tal inom universitetsbyggande. Mattilanniemi är beläget vacker på stranden av Jyväsjärvi – ett stenkast från Seminaarinmäki och centrum. På den motsatta stranden finns Ylistönrinne campus, dit man kan ta sig smidigt till fots eller med cykel över en bro. Ylistön silta. Stämningen på campuset och dess mångsidiga funktioner bildar en fin helhet.

På campusen i Jyväskylä värnar man om kultur- och byggnadsarvet. Ett stråk för fotgängare och cyklister, Kehä vihreä, löper genom de parklika och vackra campusen.

Varje campus har en unik stämning och arkitektonisk framtoning.

Karta

Mer information

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy