På campus kan företag födas, växa och blomstra

Artikeln publicerades för första gången i SYK:s årsberättelse 2021. 

IGL-Technologies Oy (IGL) producerar digitala parkeringslösningar. Bolaget startades och har sedan dess vuxit på campuset. Närheten till universitetet har underlättat rekryteringen och produktutvecklingen.

Affärsidén väcktes när jag tittade ut genom fönstret under en föreläsning vid Tammerfors tekniska universitet. Jag tänkte att den där bilen borde fås varm, annars startar den inte i kölden. Där fick jag idén, berättar Alexander Ivaine, den ena av IGL:s grundare.

År 2010 utvecklade IGL sin första produkt: en fjärrstyrd värmestolpe med laddningspunkt för elbil, eTolppa. Fem år senare ville Tammerfors tekniska universitet (i dag Tammerfors universitet) utvidga parkeringen på campus och beställde 300 stolpar.

Tre år senare började elbilsboomen och IGL:s affärsverksamhet expanderade snabbt. Företaget behövde nya lokaler.

Universitetet gav synergifördelar

Ända från början sökte IGL lokaler i närheten av Tammerfors tekniska universitet. Närheten till universitetet upplevdes som en värdefull faktor med tanke på både rekryteringen och de akademiska samprojekten. IGL har under åren medverkat i ett flertal skolprojekt, diplomarbeten och föreläsningar. Dessutom har parkeringshallen vid Hervanta campus varit ett naturligt laboratorium där företaget kunnat testa produkter under utveckling. För närvarande studerar en del av IGL:s anställda vid universitetet. De korta avstånden gör att de kan jobba mellan föreläsningarna.

Jag önskar att jag haft samma möjlighet när jag studerade vid tekniska universitetet. Då jobbade jag i Toijala vid sidan av studierna. Det gick flera timmar om dagen till arbetsresorna, skrattar Ivaine.

Enligt Hanna Saario, hyreschef uthyrningschef vid SYK, ger närheten mellan universiteten och företagen ömsesidiga synergifördelar.

Universitetscampusen är internationella forskningscentrum. När universitetet är så här nära företagen är det värt att dra fördel av spetskompetensen på vardera sidan. Dessutom bör man komma ihåg att också universiteten behöver företagspartner, konstaterar Saario.

Lokalbehoven ökar i takt med affärsverksamheten

De första åren hade IGL ett litet kontor, litet var ju företaget också. Allteftersom verksamheten växte förändrades också lokalbehovet. Under den tid IGL haft verksamhet har man flyttat fyra gånger till större lokaler. Att flytta inom campus har varit enkelt och bekvämt.

Vid årsskiftet flyttade vi igen till nya, större lokaler. Nu har vi tillgång till en hel flygel i översta våningen. Vi har två öppna kontor och sex separata rum. Dessutom har vi ett utvecklingslaboratorium och en reception där vi tar emot kunder. Vilorummet med soffa och tv gör arbetsplatsen trivsam, säger Ivaine.

En växande trend att företag söker sig till närheten av universitet

Enligt Saario blir det allt vanligare att företag söker sig till närheten av universitet. En del öppnar en filial på campus till exempel för forsknings- och planeringsenheter. Kedjeföretag drar åter fördel av SYK:s vidsträckta verksamhetsområde, som möjliggör snabb expansion. Dessutom har lokaler på campus renoverats till exempel till daghem, vilket gör campusen allt mångsidigare flerfunktionsmiljöer.

Vi bidrar gärna till utvecklingen av företagsverksamheter genom att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler. Vårt omfattande verksamhetsområde täcker 12 städer och 16 campus, vilket hjälper oss se saker ur ett brett perspektiv. Vi kan erbjuda mångsidiga alternativ tillsammans med universiteten, berättar Saario.

SYK:s stora verksamhetsområde har även hjälpt IGL, vars digitala parkeringslösningar numera används vid flera universitet på olika håll i Finland.

Sikte på erövring av Europa

Som nästa mål siktar IGL på att expandera till den internationella marknaden. I slutet av 2020 utvidgades verksamheten till de baltiska länderna och näst i tur står Sverige. De ambitiösa tillväxtmålen innebär också nyrekryteringar och intensiva arbetspass.

Av personalen är 80 procent på arbetsplatsen hela tiden. När man tillbringar en stor del av dagen på arbetsplatsen måste lokalerna vara trivsamma och kunna anpassas allteftersom verksamheten ökar. Det är lätt att ha att göras med SYK och de är lyhörda för våra behov. Vi har ett bra utgångsläge för tillväxt, sammanfattar Ivaine.


Övriga referenser

Övriga referenser

Ändamålsenliga lokaler i Medisiina A-C efter den grundliga renoveringen

Lokaler i anslutning till universitetet stärker samarbetet med företagen

Det renoverade biblioteket Lähde har blivit ett öppet kunskaps- och lärcentrum

Genom samutveckling mot nytänkande inom lokalitetsförvaltning

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy