Finlands Universitetsfastigheter Ab:s grundliga renovering av biblioteket Lähde blev klar sommaren 2021. Renoveringen gjorde att byggnaden nu känns rymligare och luftigare, eftersom till exempel utrymmen som tidigare använts som universitetsbibliotekets boklager byggdes om till kundlokaler. Lokalerna disponerades om i en mer flerfunktionell riktning i samarbete med användarna, personalen vid Avoimen tiedon keskus (Open Science Centre) och Digipalvelut (Digital Services) vid Jyväskylä universitet samt studenternas företrädare och en arkitekt.
I Lähde finns bibliotekstjänster, museitjänster och tjänster inom öppen vetenskap, universitetets digitala tjänster samt studenternas välfärdstjänster Student Life. I byggnaden finns även restaurang Taide och café Tiede. En särskild verksamhetsform – Vetenskap för alla – erbjuder vetenskaplig information för alla medborgare med hjälp av metoder inom vetenskaps- och konstfostran samt kommunikation.
Byggnaden står i terrängen mellan universitetet och stadscentrum. Enligt chefen för museiverksamheterna vid Jyväskylä universitet Pirjo Vuorinen var ett önskemål inför renoveringen att Lähde med tanke på läget skulle bli en öppen och gemenskapsinriktad plats som sänker tröskeln för människorna att medverka i vetenskapligt arbete.
Bildtext: Vid den grundliga renoveringen ville man spara 70-talselement i interiören.
En ny mötesplats med respekt för ursprungliga drag
Vid planeringen av ombyggnaden framhävdes tanken om ett nytt slags mötesplats för studenter och andra som använder byggnaden. Den grundliga renoveringen av byggnaden från 1970-talet krävde i praktiken att hela fastighetstekniken förnyades för att tillgodose dagens och framtida behov.
Aki Havia ansvarar för utvecklingen av SYK:s fastighetsegendom och ledde projektet. Havia berättar att man förnyade värmesystemet, vattenledningarna och ventilationen, och lade till ett nedkylningssystem.
– För ventilationen behövdes ett större maskinrum på taket. Nu kan ventilationen hantera dagens luftmängder och inomhusförhållanden, säger Havia.
I samband med ombyggnaden förnyades bl.a. värmeisoleringen i fasaderna, tegelfodringen och fönstren. Till exempel caféet fick fler fönster. Dessutom öppnades passager och ljusöppningar i mellanbjälklaget på första våningen med anledning av de nya lokallösningarna och ibruktagandet av källarutrymmena. Fastighetens yttertak förnyades också och på grund av det nya maskinrummet stärktes de bärande konstruktionerna i taket. Även om stora delar av fastigheten förnyades ville vi bevara den ursprungliga andan.
– Med hänsyn till kulturarvet ville vi bevara 70-talsstämningen, berättar Vuorinen.
Den grundliga renoveringen av Lähde fortskred enligt planerna och höll tidtabellen. Coronapandemin medförde utmaningar för arbetet och för ibruktagandet efter renoveringen, men hittills har vi hittat användare för lokalerna, berättar Kaisa Pitkänen, kundrelationschef vid SYK.
– Jag besökte Lähde en fredag eftermiddag nyligen och trots att veckoslutet närmade sig var huset fullt av studenter, säger Pitkänen.
Biblioteket är en källa till kunskap
Namnet Lähde (Källa) är också nytt för biblioteket. Namnet valdes efter en öppen namntävling som ordnades av universitetet. Det inkom massor med bidrag men Lähde valdes slutligen till namn på biblioteket. Lähde associerar också till kunskapens källa och till att de som besöker biblioteket kommer nära årstidsväxlingarna i naturen. Caféets och restaurangens stora fönster, till exempel, öppnas mot den vackra parken i Seminaarimäki och tar bokstavligen in naturen i lokalerna.
– Våra förväntningar på ombyggnaden av Lähde och lokalernas framtoning infriades. Den fräscha känslan, färgsättningen och de element i interiören som hänvisar till en viss tidsperiod bevarades. Även i valet av flyttbara möbler beaktade man den ursprungliga inredningen. Att vi använder det som finns så länge som möjligt är förenligt med principerna om hållbar utveckling, förklarar Vuorinen.
Se en presentationsvideo om Lähde: