Jäteastioihin asennetut anturit tarjoavat arvokasta tietoa kampusten jätteen kierrätyksestä

Henkilö kuljettaa jäteastiaa.

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) aloitti yhdessä osakasyliopistojensa kanssa kampuksia koskevan jätehuollon kehityshankkeen keväällä 2024. Kehityshankkeen käynnistäminen on osa SYKin vastuullisuuteen liittyviä kiertotaloustoimenpiteitä. Hankkeessa keskeisessä roolissa ovat anturit, joita on asennettu kierrätysastioihin SYKin eri kampuksilla.

Viime vuoden aikana kierrätysastioihin asennetuista antureista on alettu saamaan merkittävää tietoa, jolla jätehuoltoa pystytään kehittämään. Anturit mittaavat nykyisillä asetuksilla tunnin välein, ja ne lähettävät tiedot pilveen kerran vuorokaudessa. Ne mittaavat muun muassa: jätteen pinnan etäisyyttä astiasta​, astian lämpötilaa, anturin kaltevuuskulmaa​ sekä anturin pariston varausta​. Näiden tietojen avulla saadaan arvioitua jäteastian täyttöastetta ja kertyvän jätteen määrää entistä tarkemmin.

SYKin ylläpitopäällikkönä toimivan Ville Kauton mukaan antureiden tuottaman datan avulla jätehuoltoa päästään konkreettisesti kehittämään.

Meillä on ensimmäiset mittausjaksot takana, ja olemme päässeet analysoimaan sen aikana kertynyttä dataa. Seurannasta kertyneen datan avulla pystytään esimerkiksi välttämään ylimääräisiä tyhjennyspäiviä, koska jäteastioiden täyttöastetta pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti antureiden avulla”, kertoo Kautto.

Antureiden tarjoama tieto on todettu meille arvokkaaksi, kun tällaista ”kuivaa” asiaa pystyy seuraamaan mielenkiintoisesti ja läpinäkyvästi. Tulokset heijastuvat niin meidän omaan kuin yhteistyökumppaneidemme toimintaan, ja pystymme johtamaan jätteen kierrätystä paremmin”, Kautto jatkaa.

Kehityshankkeen avulla konkreettisia toimenpiteitä kierrätysastetavoitteen saavuttamiseksi

SYK on määritellyt vastuullisuuspolitiikassaan kierrätysastetavoitteekseen 65 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä. Toistaiseksi kierrätysaste on hieman päälle 50 prosenttia.

SYKin vastuullisuusasiantuntija Heikki Savikon mukaan jätehuollon kehityshankkeella päästään tekemään konkreettisia toimenpiteitä jätehuollon kehittämiseksi.

Esimerkiksi astioiden tyhjennysvälien tehostaminen tarpeenmukaiseksi näkyy meidän jätemäärissä ja kierrätysasteessa”, kertoo Savikko.

Kehityshanke on otettu osaksi SYKin päivittäistä ylläpidon toimintaa. Seuraavana toimenpiteenä anturit siirretään kunkin kampuksen eri jätepisteeseen, ja vuoden 2025 aikana antureiden määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Lisäasennusten myötä kampuskokonaisuutemme jätelajittelun kokonaiskuvaa päästään hahmottamaan entistä tarkemmin”, toteaa Kautto.

Lue aiheesta lisää: Jätehuollon kehityshanke tuottaa tärkeää dataa kampusten kehittämiseen

Artikkelikuva: @welcomia / Canva


Muut blogit

Muut blogit

Jäteastioihin asennetut anturit tarjoavat arvokasta tietoa kampusten jätteen kierrätyksestä

Vuoden 2024 kampusteemassa keskityttiin kampusten piha-alueiden viihtyvyyden parantamiseen

Monilajisuushanke MUST saa Hervannan, Skinnarilan ja Yliopistonmäen kampukset vihertämään

Jätehuollon kehityshanke tuottaa tärkeää dataa kampusten kehittämiseen

© 2025 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy