Oulussa kohteemme ovat kahdella kampusalueella Linnanmaalla ja Kontinkankaalla. Oulun keskustan itäpuolella sijaitsevalla Kontinkankaan kampuksella, sairaalan välittömässä läheisyydessä opiskelevat tulevat lääkärit sekä biokemian ja molekyylilääketieteen osaajat. Linnanmaa on vuonna 1958 perustetun Oulun yliopiston pääkampus, jossa sijaitsevat myös yliopiston kirjasto Pegasus, kasvitieteellinen puutarha sekä Oulun normaalikoulut. Linnanmaan yliopistorakennus on Suomen suurin korkeakoulujen sisäkampus.

Linnanmaan kampus on nimetty modernin arkkitehtuurin merkkiteosten kohdevalikoimaan. Vaiheittain 1970 luvulta aina 2000-luvulle rakentunut kampus on arkkitehtitoimiston Kari Virran (myöhemmin Virta-Palaste-Leinonen Arkkitehdit Oy) suunnittelema. Oulun yliopiston arkkitehtuurikilpailu järjestettiin alun perin 1960-luvun loppupuolella, ja kilpailussa etsittiin kasvavan, muuttuvan ja imagoaan hakevan uuden yliopiston funktiota ja muotoa. Asetettu tavoite toteutuu vielä tänä päivänä.

Virran suunnitelmassa yliopisto nähtiin jatkuvasti kasvavana organismina, jossa tapahtuu lakkaamatta muutoksia. Kampuksen perusratkaisuksi suunniteltiin selkeä keskusväylä, johon avautuivat luentosalit, kaupat, ravintolat ja oleskelutilat. Suunnitelman lähtökohtana oli muodostaa yliopiston sisälle mahdollisimman vilkas sosiaalinen miljöö. Alkuperäisissä suunnitelmissa keskelle kampusta on suunniteltu myös opiskelija-asumista, joka tänään toteutuu kampukseen kiinteässä yhteydessä olevien Psoasin suosittujen opiskelija-asuntojen muodossa kampuksen eteläpuolella.

Kampuksen rakenteellinen toteutus on alusta alkaen toteutettu mahdollisimman muuntojoustavana, mahdollistaen tiedekuntien ja osastojen jatkuvan laajentumisen rakennuksen alkuperäisen hengen mukaisesti. Kampuksen tunnusomaiset kirkkaat värit, betonipinnat sekä suurikokoinen supergrafiikka näkyvät edelleen vahvasti ensimmäisissä rakennusvaiheissa. ( lähde: Docomomo.fi)

Kohdekartta

© 2022 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy