Jätehuollon kehityshanke tuottaa tärkeää dataa kampusten kehittämiseen

SYK toteuttaa yhdessä yliopistojen kanssa jätehuollon kehityshankkeen. Hankkeen mittausjakso on nyt käynnissä, ja kierrätysastioihin asennetuista antureista on jo saatu merkittävää tietoa, jolla jätehuoltoa tullaan kehittämään. Käytäntöön opit saadaan jo loppuvuoden aikana. 

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) aloitti kampuksia koskevan jätehuollon kehityshankkeen keväällä 2024. Kehityshankkeen käynnistäminen on osa SYKin vastuullisuuteen liittyviä kiertotaloustoimenpiteitä ja hankkeessa tullaan kehittämään jätehuoltoa yhdessä yliopistojen kanssa.

Kampuksilta kerätyn ja SYKin vastuulla olevien jätteiden määrä oli viime vuonna 2 675 tonnia. Vuoteen 2022 verrattuna jätteen määrä laski 0,6 prosenttia, mutta valitettavasti samanaikaisesti kierrätysaste laski 0,2 prosenttia. Jätehuollon kehityshanke startattiin, jotta jätehuoltoa saataisiin kehitettyä, syntyvän jätteen määrää vähennettyä ja kierrätysastetta nostettua.

”Olemme määritelleet vastuullisuuspolitiikassa kierrätysastetavoitteeksemme 65 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä. Olemme melko kaukana tavoitteesta, 50,7 prosentissa, joten nyt on aika tehdä konkreettisia toimenpiteitä jätehuollon kehittämiseksi”, SYKin vastuullisuuden asiantuntija Heikki Savikko sanoo.

Hanke alkoi keväällä 2024 sillä, että SYK hankki 70 jäteanturia, joilla jäteastioista saadaan täsmällistä dataa kehitystoimenpiteiden tueksi. Antureiden avulla SYK saa normaalia jätehuollon laatuanalyysia tarkempaa tietoa muun muassa jätteen määrästä astioissa.

”Tietoa voidaan jatkojalostaa niin, että voimme optimoida tyhjennysvälejä ja tarkastella keräilyvälineiden sopivuutta. Tärkeä osa hanketta on myös se, että seurantajaksolla saadun datan perusteella voimme kehittää jätehuoltoa kokonaisuutena yliopistojen kanssa, kouluttaa eri palveluntuottajia asiasta sekä antaa entistä parempia kierrätysohjeita tilojen käyttäjille. Anturit voivat esimerkiksi osoittaa, että jätettä ei pakata kun se laitetaan astiaan, ja se taas tihentää tyhjennysvälejä ja muodostaa ylimääräisiä kustannuksia”, Savikko antaa esimerkiksi.

Anturit on tänä vuonna asennettu yhteensä kahdeksaan jätepisteeseen kahdeksassa kaupungissa ja ensimmäinen mittausjakso on jo takana.

”Olemme siis saaneet jo ensimmäisiä havaintoja. Ensimmäisten anturoitujen jätepisteiden mittaukset jatkuvat vielä vuoden 2024 loppuun. Vuoden 2025 aikana tullaan tekemään vielä jatkoseurantaa ja anturit siirretään uusiin jätepisteisiin.”

Hanke on tuottanut SYKille täsmällistä jätedataa, jonka pohjalta voidaan tehdä tietoperusteisia kehitystoimenpiteitä.

”Tämän jatkuvasti kertyvän hyvän tiedon perusteella meidän on hyvä kehittää jätehuoltoa kohti kierrätystavoitteitamme”, Savikko tiivistää.


Muut blogit

Muut blogit

Jätehuollon kehityshanke tuottaa tärkeää dataa kampusten kehittämiseen

ClassPlus – demohankkeen avulla tilankäytön joustavaa optimointia kampuksella

Sm4rt LOC – pelillinen oppimis- ja tutkimusympäristö

5 kysymystä SYKin uudesta strategiasta

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy