Suomen ensimmäinen harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi valmistui Raumalle

Raumalle valmistui 26. toukokuuta 2020 harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi. Päiväkodissa tarjotaan tuoreimpaan tutkimustietoon perustuvaa varhaiskasvatusta moderneissa ja eri tarkoituksiin muunneltavissa tiloissa.

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) rakennuttama 1500 m2 päiväkotirakennus toimii Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen varhaiskasvatuksen opetuspäiväkotina. Harjoittelupäiväkotiin tulee 110 varhaiskasvatuspaikkaa 1–6-vuotiaille lapsille, sisältäen myös esiopetusta. Pikkunorssi on yksityinen palvelusetelipäiväkoti. Ennen toiminnan käynnistymistä 1.1.2021 rakennusta tuuletetaan terve talo -konseptin mukaisesti ja varustellaan.

Kokonaisvaltaista oppimista tuoreimman tutkimustiedon pohjalta

Pikkunorssi tarjoaa tutkimukseen perustuvaa varhaiskasvatusta moderneissa ja eri tarkoituksiin muunneltavissa tiloissa. Päiväkodin kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä sijaitsee myös opettajankoulutuslaitoksen ylläpitämä puutarha.

– Pikkunorssissa on ympäristöpedagoginen taito- ja taideainepainotus, jossa opitaan kokonaisvaltaisesti ympäristöä hyödyntäen, päiväkodin johtaja Anne Toivonen kuvaa.

Päiväkoti sijaitsee Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen ja Rauman normaalikoulun läheisyydessä. Tämä mahdollistaa jatkumon varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen välillä ja tarjoaa näin lapselle turvallisen kasvu- ja oppimispolun.

– Yhteistyö opettajankoulutuslaitoksen kanssa on tiivistä, joten käytössämme on varhaiskasvatuksen tuorein tutkimustieto, Toivonen kertoo.

Pikkunorssissa kehitetään myös varhaiskasvatuksen opettajien täydennyskoulutusta.

Rakennuksessa ympäristöarvot ovat tärkeässä osassa

Rakennukselle haetaan BREEAM ympäristösertifikaattia ja sertifioinnin tavoitearvosanaksi on asetettu BREEAM arvioinnin mukaisesti rakentamisen ja suunnittelun aikainen sekä lopullinen arvosana, Very Good. Kohde on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Rakennuksessa on käytetty runsaasti puumateriaaleja ja siinä on maalämpöjärjestelmä. Rakennus on sovitettu tontille pyrkien säilyttämään ympäristön monimuotoisuus. Rakennuksen mittakaava on sovitettu ottaen huomioon niin ympäristö kuin kaikki rakennuksen käyttäjätkin. Kohteen urakoitsijana on toiminut Hartela Länsi-Suomi Oy.

− Osapuolet ovat toimineet hankkeessa ammattitaitoisesti ja hyvässä yhteishengessä. Rakennuksen puumateriaalit valittiin siten, että ne istuisivat mahdollisimman hyvin ympäristöön. Myös ympäristöarvot olivat tässä projektissa erittäin tärkeitä ja niistä ollaan pidetty kiinni yhteistuumin eri osapuolten kanssa, kertoo SYKin rakennuttajapäällikkö Kimmo Mäkelä.

Kuvat: Arkkitehtitoimistot Timo Tuomola ja Jukka Koivula

Lisätietoa päiväkodin sivuilla: https://pikkunorssi.fi/

 

Lisätietoja:

Anne Toivonen, toimitusjohtaja/päiväkodin johtaja, Turun yliopisto, Pikkunorssi Oy, antoiv@utu.fi, +358 44 242 7864

Kimmo Mäkelä, rakennuttajapäällikkö, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, kimmo.makela@sykoy.fi, +358 40 534 6161

Aki Havia, johtaja rakennuttaminen ja ylläpito, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, aki.havia@sykoy.fi, +358 40 527 7511


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

Kiinteistöpalvelualan lakon vaikutukset SYKin kohteissa 23.-24.3.2023

Kiinteistöpalvelualan lakon vaikutukset SYKin kohteissa 16.-18.3.2023

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kampuksilla liputetaan Ukrainan tueksi

SYK on ottanut whistleblowing-kanavan käyttöön

© 2023 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy