Eri maiden asiantuntijat yhdistivät osaamisensa – syntyi julkaisu kampuskehittämisestä

Maaliskuun 2020 alussa, vain muutama päivä ennen COVID19-pandemiaa Euroopassa, osallistuin yhtenä yhdeksästä kansainvälisestä asiantuntijasta keskustelemaan kampuskehittämiseen liittyvistä tutkimuskysymyksistä Berliinin teknilliseen yliopistoon. Kirjoitimme viidessä päivässä kirjan. Suomen lisäksi kirjoittajat olivat Saksasta, Ruotsista ja Alankomaista. Taustamme olivat hyvin erilaisia arkkitehtuurista kulttuuriantropologiaan, pedagogiikkaan ja kiinteistöjohtamiseen, mutta yhteisenä nimittäjänä kaikille meille oli intohimo kampusten kehittämiseen. Yhteinen tuotoksemme on käsikirja ja manifesti ”Hybridiympäristöjä yliopistoille. Yhteisesti sitoutumalla ja kehittämällä kohti kampusinnovaatioita ja kestävää kehitystä”.

Kohti kestäviä kampusratkaisuja

Kirjan sisältö keskittyy yliopistokampuksen tiloihin ja käyttäjien vuorovaikutukseen tilojen kanssa. Tiivistimme yhteisen viestimme kuusikohtaiseen manifestiin painottaen kestävää kehitystä ja tulevaisuuskestävyyttä. Tulevaisuuden kampus on hybridiympäristö, jossa perinteinen voimatasapaino korvaantuu kokonaisvaltaisella lähestymistavalla. Yhteiskehittämisen ja yhteisen sitoutumisen merkitys kampusten kehittämisessä on kuvattu kirjassa konkreettisesti.

Eri asiantuntijat rikastuttivat tekstiä esimerkeillä. Suomesta kirjassa on mukana Jyväskylän, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistojen ratkaisuja. Kokeilukulttuurin tuloksia löytyy myös muista maista ja niistä voi poimia käytännön ideoita jatkojalostukseen. Kirja on tarkoitettu kaikille kampusympäristöjen kehittäjille ja siitä on pyritty tekemään käytännönläheinen sekä helppolukuinen.

Book Sprint -prosessi voimaannutti, innosti ja yllätti

Kirja on kirjoitettu yhteiskehittämisen avulla Book Sprint -prosessissa. Siinä yhdistettiin kaikkien kirjoittajien osaaminen ja asiantuntemus yhteiseksi ääneksi ja tekstiksi. Sprint-prosessin onnistuminen edellytti kaikkien osallistujien vahvaa sitoutumista, asiantuntevaa fasilitointia, ryhmälle omistettua, toimivaa työskentely-ympäristöä sekä ketterää editointi- ja julkaisuprosessia. Kirjoittajajoukko ei juurikaan tuntenut toisiaan etukäteen, mutta viiden päivän aikana löysimme yhteisen sävelen ja inspiraation. Päivien aikana kävimme läpi tunteita innostuksesta turhautumiseen, mutta selvisimme voittajina yhteiseen maaliin. Prosessista kuvattiin video, joka on katsottavissa tästä linkistä.

Tule mukaan kirjan digitaaliseen julkaisutilaisuuteen

Kirjan digitaalinen julkaisu sekä avoin paneelikeskustelu järjestetään tiistaina 1. syyskuuta kello 14.00–14.30 CET. Voit rekisteröityä tilaisuuteen tästä.

Suunnittelen myös lukupiiriä kirjan sisällöstä kiinnostuneille julkaisutilaisuuden jälkeen. Tästä lisätietoa kesälomien jälkeen.

Hybridiympäristöjen kehittäminen tuli pandemian myötä ajankohtaiseksi nopeammin kuin kirjaa kirjoittaessa saattoi kuvitellakaan. Näen edessämme paljon uusia mahdollisuuksia ja toivoa: elämä pandemian jälkeen saattaa muodostua monella tavalla paremmaksi kuin sitä ennen.

Kirjoittaja, Suvi Nenonen, on Filosofian tohtori, joka työskentelee SYKissä työ- ja oppimisympäristöjen asiantuntijana. Suvilla on pitkä kokemus oppimis- ja tutkimusympäristöistä, sillä hän on tehnyt töitä ja projekteja useimpien suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa. Kansainvälisesti Suvilla on niin ikään lukuisia yhteistyökumppaneita sekä oppilaitoksia, missä hän on hyvin tuttu vierailija ja luennoitsija. Vapaa-ajallaan Suvi viihtyy purjeveneilemässä, nollaa ajatuksensa ja pääsee myös joskus pois verkkoyhteyksien tavoittamattomiin Saaristomerellä seikkaillessaan. Uteliaisuus ja innostus kuvaavat häntä – on sitten kysymys kehittämisestä, tutkimisesta tai lintujen bongaamisesta.

 


Muut blogit

Muut blogit

ClassPlus – demohankkeen avulla tilankäytön joustavaa optimointia kampuksella

Sm4rt LOC – pelillinen oppimis- ja tutkimusympäristö

5 kysymystä SYKin uudesta strategiasta

Esittelyssä SYKin toimitusjohtaja Sanna Sianoja

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy