Kontinkankaan kampukselle Ouluun perustettiin merenrantaniitty

Kontinkankaan kampukselle perustettiin uudenlainen merenrantaniitty. Niityllä kokeillaan merenrannoille tyypillisen luonnonkasvillisuuden kasvattamista kokonaan uudella paikalla. Uusi merenrantaniitty sijaitsee Aapistien ja Oulunsuuntien välisellä alueella.  Alueella oli aiemmin luontoarvoiltaan yksinkertaisempaa nurmialuetta. Niityn pohjatyön eli nurmen muuttamisen hiekkapediksi ja aidan rakentamisen toteutti VRJ Pohjois-Suomi Oy. Perustetun niityn koko on 400 neliömetriä.

Niityn perustaminen liittyy Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) laajempaan tavoitteeseen tukea luonnon monimuotoisuutta kampuksillaan. Hankkeen aluksi kesällä 2020 Ramboll Finland Oy:n ekologit selvittivät SYKin kampusten luontoarvoja ja antoivat toimenpide-ehdotuksia arvojen parantamiseksi. Yksi ehdotus oli merenrantaniityn perustaminen Ouluun Kontinkankaan kampukselle.

Niityn kasvilajiston valitsi Villi vyöhyke -yhdistys, jonka jäsenet myös keräsivät niitylle kylvetyt siemenet ja merilevän lähialueilta. Niitylle kylvettiin 14 Oulun rannikon kasvilajia, joista osa on harvinaisia. Niitylle kylvetyt kasvilajit ovat: merinätkelmä, meriratamo, merivalvatti, meripoimuhierakka, suolavihvilä, merivihvilä, suola-arho, merikohokki, puna-ailakki, punasänkiö, suomyrtti, perämerenketomaruna (risteymä), rantavehnä ja merirannikki.

Osa niitylle kylvetyistä kasvilajeista vaatii merilevien tai suolan tuottamaa vaikutusta kasvualustassa. Tätä varten merenrantaan ajautunutta merilevää kerättiin rannikolta Oulun edustalta ja sitä levitettiin niitylle.

Merenrantaniitty on kokeellinen hanke. Merenrannan luonnonkasvillisuutta ei ole Suomessa juurikaan kasvatettu vastaavina kokonaisuuksina. Niityn avulla saadaan uutta tietoa merenrannan kasvillisuuden kasvattamisesta. Kokemuksista on hyötyä viheralueita uudistaessa ja luontoa ennallistaessa.

Niitty on aidattu, jotta niitty saa alkuvaiheessa kehittyä rauhassa ihmisten tai lemmikkieläinten kulkemiselta. SYK ohjeistaa, että niitylle kehittyvään kasvillisuuteen ei koskettaisi. Alueelle tulee kesällä 2022 merenrantaniitystä kertova infotaulu.

Lisätietoja:

Ari-Pekka Lassila

Vastuullisuusasiantuntija, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

ari-pekka.lassila@sykoy.fi

 

Jere Nieminen

Puheenjohtaja, Villi vyöhyke ry.

jere.nieminen@villivyohyke.fi

040-5224476

Ylläolevassa kuvassa kerätään kasvustoa rannikolta.

Alla kuvissa istutustyöt käynnissä.


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n tulos toteutui suunnitellun mukaisesti – varsinaisen yhtiökokouksen päätökset

SYKin vuosi 2023

Suruliputus Vantaan kouluampumisen johdosta keskiviikkona 3.4.2024

Maiju Lassilasta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n uusi kiinteistöjohtaja

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy