Turun yliopiston Arcanum-peruskorjauskohteen taidekutsukilpailu on ratkennut

Valtion taideteostoimikunta järjesti kutsutaidekilpailun yhteistyössä Turun yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa. Tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksesta, joka toteutetaan Turun yliopiston Arcanumin käyttöön tulevan rakennuksen yhteyteen Kasarmialueen kampukselle. 

Taidekutsukilpailun voitti Andy Bestin ja Merja Puustisen teos Saaristo. Voittajaksi valittu Saaristo-ehdotus viittaa Turun merelliseen ympäristöön, saariin, luotoihin ja meriteiden kulttuurisiin ja vuorovaikutuksellisiin merkityksiin. Aulatilaan sijoittuu kolme istuttavaa, veistoksellista elementtiä. Kattoon ripustetaan viisi valoa heijastavaa ovaalinmuotoista levyä. Teos luo mielenkiintoisia sekä visuaalisia että yhteisöllisiä tiloja. Saaristomeren kivisten saarten ja luotojen kalliomuodot ja värisävyt toteutetaan kierrätetyistä nahka- ja denim-vaatteista. Teos on myös vuorovaikutteinen, saarekeosia voidaan liikutella ja niistä voidaan koota eri tilaisuuksiin sopivia istuinkokonaisuuksia.

Kilpailuun oli kutsuttuna seuraavat taiteilijat: Elina Autio, Andy Best & Merja Puustinen, Corinna Helenelund ja Raimo Saarinen. Kilpailuun jätettiin kolme ehdotusta.

Rakenteellisesti ehdotuksissa korostuivat sarjallisuus ja yksittäisten teoskappaleiden massiivisuus. Luontoteema näkyi luonnon materiaalien ja luonnolla leikittelynä sekä sisä- että ulkotiloissa. Rakennuksen postmoderni muotokieli osoittautui haasteelliseksi. Ehdotuksissa jouduttiin tasapainottelemaan sen suhteen, miten teos erottuu tilassa taideteokseksi, mutta ei massallaan haittaa tilan toimivuutta. Luonnoksissa oli humanistiseen tutkimukseen ja historiaan liittyviä viittauksia, jotka loivat kiinnostavaa kerroksellisuutta. Materiaalivalinnoissa näkyi aikaperspektiivisiä merkityksiä suhteessa menneeseen ja tulevaan.

Valtion taideteostoimikunta päätti lähteä jatkokehittämään ja toteuttamaan voittajaehdotusta. Teos pyritään toteuttamaan vuoden 2023 alussa.

Lue aiheesta lisää ja katso voittajaehdokkaan kuvat täältä

Kuva: Valtion taideteostoimikunta


Muut ajankohtaiset

Muut ajankohtaiset

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n tulos toteutui suunnitellun mukaisesti – varsinaisen yhtiökokouksen päätökset

SYKin vuosi 2023

Suruliputus Vantaan kouluampumisen johdosta keskiviikkona 3.4.2024

Maiju Lassilasta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n uusi kiinteistöjohtaja

© 2024 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy